Jutaan terima kasih untuk semua customer2 riena yg dr awal tertubuhnya company rienacupcakes n cakes tak jemu2 memberi sokongan dan membeli produk2 riena. Diharap semuanya berpuas hati dan riena sayang kamu semua... Untuk membuat tempahan jom sms riena di 010-7026906

Friday, April 6, 2012

Acar Buah

Acar Buah... riena buat utk jualan produk di karnival tempoh hari...alhamdulillah dpt sambutan :) punye la happy bila tgk acar buah habis he3
simpan dlm botol besar dulu sebelom di pack kedalam botol kecil...
ha inilah die rupe acar buah yg baru siap.. hot lagi nie... makan dgn nasi mmg sedap la...favourite my husband nie...

ha riena letakkan resepi acar buah di sini yer... try2 la buah :)

 ACAR BUAH

Bahan

500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil]
sedikit cili api jeruk [jika suka]
belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut]
jeruk limau

Bahan Mesin Halus
500 gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10 cm halia
100 gm cili kering
3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]

500 gm minyak
500 gm gula pasir
1 botol kecil cuka
1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi.


sumber resepi kipnet dari umah kak hanieliza http://hanieliza.blogspot.com/2008/09/acar-buah.html

No comments:

Post a Comment